Anskaffelse av EPJ
Hva kan vi forvente og hvordan komme godt i gang
Et oppstartsseminar som forbereder kommunen eller kommuneregionen på å bytte det viktigste fagsystemet innen helse. Hva kan vi forvente av leverandørene og nasjonale myndigheter og hva må vi gjøre selv? Jeg gir dere en orientering, introduserer grunnleggende prosjektmetodikk og leder selve arrangementet.
3-4 timer • 12 990,- NOK
SENTRALE BEGREPER
Anskaffelse
Prosjektstyring
Behovsanalyse
Elektronisk pasientjournal
BESKRIVELSE AV KURSET
Alle norske kommuner har løsninger for elektroniske pasientjournaler (EPJ) levert av tre leverandører; TietoEvry (Gerica), DIPS Front (CosDoc) og Visma (Profil Omsorg). Felles for dem alle er at de utvikler nye, skybaserte løsninger! Et skifte til en ny løsning vil kreve en anskaffelse med kontraktsverdi over 1,3 million kroner og full anvendelse av anskaffelsesforskriften.
Samtidig har kommunenes behov for funksjonalitet i EPJ-løsningen endret seg drastisk over tid:
Fra «dagbok»-journaler med mye fritekst til strukturerte, tiltaksbaserte journaler
Fra innelåste data kun til egen bruk til å dele helsedata med en rekke andre aktører i helsetjenesten
Fra tunge, lokale installasjoner til lettbente, skybaserte systemer som alltid er oppdaterte
I tillegg lanserer Norsk Helsenett fortløpende mer funksjonalitet i Kjernejournal og kommunene har behov for integrasjon med sine systemer for pasientvarsling og digital hjemmeoppfølging. På toppen av det hele gjør endrete lovkrav det nødvendig å etablere nye løsninger for pålogging (autentisering) som vil erstatte brukernavn og passord.
Jeg leder en oppstartssamling som veileder helse, IT og andre aktører. Jeg forteller dere om:
Hvem leverandørene er og hva dere kan forvente dere av funksjonalitet
Hva nasjonale løsninger er og hvilken funksjonalitet som vil leveres de neste år
Hva dere kan forvente å betale for nye løsninger
Hvordan dere best forbereder innføring i egen organisasjon
Hvordan dere skal identifisere og realisere gevinster ved ny EPJ-løsning
I tillegg får dere en innføring i grunnleggende prosjektmetodikk og hvordan dere skal bruke metodikken til å gjennomføre en god anskaffelse og innføring av den valgte løsningen.
OM PLP-METODIKKEN
PLP er først og fremst et begrepsapparat. Hva betyr så det? Det betyr at PLP har utviklet, lånt og tolket de viktigste begreper fra mer detaljert prosjektmetodikk og gjort dem mer tilgjengelig. Begreper som eksempelvis prosjektansvarlig, faseinndeling og beslutningspunkt er gitt et tydelig innhold og gjort mer anvendelig for små og mellomstore prosjekter i Norge. PLP er rettet mot medarbeidere som ikke alltid deltar i prosjekter, men som har bruk for et verktøy for å bedre lykkes med de prosjekter.
Det er Innovasjon Norge (IN) som har utviklet PLP-metodikken. IN forvalter en rekke ulike tilskudd som blant gis til norske kommuner og regioner som har behov for omstilling. For å sikre at disse tilskuddene har best mulig effekt har IN introdusert PLP som prosjektmetodikk slik at alle deltakende kommuner bruker det samme begrepsapparat og har samme forståelse hvordan prosjekter best lykkes. Les mer her.
OM INSTRUKTØREN
Jeg heter Arne Bangstad og er en av Norges få sertifiserte instruktører i PLP-metoden - en prosjektmetodikk utviklet av Innovasjon Norge.
Jeg er lidenskapelig opptatt av vellykkede prosjekter og hva som skal til for å lykkes. Siden 2017 har jeg, i tillegg til å holde ulike kurs innen prosjektmetodikk, arbeidet med ulike prosjekter innen offentlig virksomhet. Les mer her.
“Nyttig for alle som skal vere med i prosjekt. Skulle ønske eg hadde hatt eit slikt kurs tidlegare! "
Region Søre Sunnmøre
“Stilte med «blanke ark», men jeg ble veldig inspirert, ønsker å engasjere meg i omstillingsprosessen"
Lierne Kommune
Mine kurs